Vejles verdensberømte forfatter Inger Christensen fejres! D. 16. jan. 2025 ville hun været blevet 90 år.
Der inviteres til en både festlig, sanselig og tvær-kunstnerisk fødselsdagsmarkering af ét af Vejles mest markante bysbørn.
Inger Christensen (1935 – 2009) blev født d.16. januar 1935 på Gammelhavn 34 i Vejle. Familiens andet hjem blev Søndermarksvej 45 nogle år, indtil de flyttede ind i Nyboesgade 74. Her boede forfatteren, indtil hun flyttede fra Vejle i 1954. Inger Christensen besøgte jævnligt sine forældre og bevarede sin tilknytning til Vejle hele livet.
PROGRAM - Gratis for alle
9:30 – 11:30: Workshops for børn og voksne
Sommerfugleworkshop V/ billedkunstner Lene Noer, Kunsthal Vejle.
Sommerfuglevinger er fulde af streger, tegn og figurer, som hemmelige ord, der fortæller os om naturens tilstand. Vi danner bogstaver og bygger dem sammen til fine ordskulpturer, indtil vi får en eng fuld af tredimensionelle digte.
Blomsterworkshop V/ blomsterkunstner Charlotte Virkelyst, Virkeværk.
Vi skaber eng- og markblomster. Materialerne er crepepapir i alle farver, man kan tænke sig. Samt lim og ståltråd. Vi laver et blomsterbed som hyldest til digteren. De voksne kan nyde fortællinger om Inger Christensen imens.
Det er gratis at deltage i workshopsene og ikke spor svært, alle kan være med. Ingen tilmelding.
10:00 og 11:00 og 13:00: ”Forfatterskabet” - Storytelling
Lokalhistoriker John Juhler Hansen tager os med på en rejse i Inger Christensens opvækst i barndomsbyen Vejle, hvor helt ny viden formidles. Gennem foto og fortællinger visualiseres hvordan et stort forfatterskab blev skabt i en lille provinsby i Danmark.
15:00 – 16:00: Fælles kaffebord – Kræver tilmelding
Fælles kaffebord som optakt til sangeftermiddagen. John Juhler Hansen fra Kunsthal Vejle byder velkommen. Fhv. provst Leif Arffmann fortæller med udgangspunkt i strofen ”Kålsommerfuglen fra en eng i Vejle” om Inger Christensens værk “Sommerfugledalen”. NB: Alt optaget. Tilmelding til kaffebordet er afsluttet.
16:00 – 17:00: Koncert: Syng Inger Christensen sammen med Marianne Søgaard
Vær med, når vi inviterer til sangeftermiddag med en blanding af fællessang fra Højskolesangbogen, koncert og fortælling med Marianne Søgaard, der fortæller om, hvordan hun som komponist har beskæftiget sig med Inger Christensen.
Marianne Søgaard er højskolelærer og prisbelønnet dansk sangskriver og komponist med et enkelt, melodisk og iørefaldende tonesprog, der samler folk på tværs af generationer i fællessang.
Læs mere HER
Arr. Vejle Bibliotek. Foregår på scenen i Spinderhallernes konferencesal.
18:30 – 20:30: ”ORDENE FINDES”
Vi slutter dagen af med at fejre Vejles store forfatter med digtoplæsning, nyskabt videoværk og nykomponeret musik. Aftenen er en varm og sanselig fødselsdagshilsen til Inger Christensen – fra hele Vejle. Konferencier: Fhv. provst Leif Arffmann.
18:30: Åbningstale V/ Dan Arnløv Jørgensen, formand for Kultur & idrætsudvalget, Vejle Kommune.
18:35: Naturen findes – Uropførelse. Lyrisk videoværk V/ kunstfotograf Britta Egebjerg og nykomponeret musik V/ komponist og pianist Nicky Bendix. Inger Christensens natursyn fortolkes i det tværkunstneriske- og æstetiske værk som en sanselig vandring i Inger Christensens barndomsland og i et kunstnerisk sind.
19:00: Digtoplæsning 1. del. 15 lokale vejlensere læser en sonet hver fra ”Sommerfugledalen”. Oplæsningen symboliserer digterens tilknytning til Vejle og at hendes ord stadig er hos os.
19.20: Digtoplæsning 2.del. Inger Christensens digte er oversat til over 30 sprog. Udvalgte digte oplæses på forskellige sprog af mennesker med baggrund i de lande værkerne er udgivet i. Oplæsningerne er et symbol på, at forfatteren selv rejste rundt i verden og læste sine digte højt.
Se mere om "ORDENE FINDES" HER
HELE DAGEN bydes der på tværkunstneriske oplevelser fra kl. 9:30 – 20:30.
”Forfatterskabet” - læsehjørne
Inspirerende læsehjørne med bøger af og videoer om Inger Christensen. Lokalhistoriker John Juhler Hansen står for storytelling om forfatteren og Vejle tre gange i løbet ad dagen. (Se programmet). Tegnehjørne til børnene, når deres voksne går på opdagelse i Inger Christensens univers.
”Skriv en fødselsdagshilsen til Inger”. Alle er velkomne til at skrive/tegne en fødselsdagshilsen til Inger, der opsættes løbende på dagen og slutteligt samles til en ”fødselsdagshilsen fra Vejle”.
”Vingens spejle” - Kunstværk
Billedkunstner Lene Noer har, inspireret af ”Sommerfugledalen”, skabt en kunstinstallation der består af 6 fritstående rammer på 186 x 96 cm. De graverede plexiglasplader er belyst af LED-lys så graveringer af sommerfuglenes vingemønstre og bevægelsesmønstre fremstår som hvide tegn. Lene Noer: ”Når man ser sommerfugle tæt på, er det som om, der står skrevet hemmelige budskaber på deres vinger, hvor vi erkender, at overgreb på naturen er overgreb på os selv".
”Bøger jeg har boet i” – Kunstværk
Vi viser billedhugger Laila Westergaards skulptur "Bøger jeg har boet i", hvor Inger Christensens "Sommerfugledalen" ligger øverst. Laila Westergaard arbejder ofte med granit i enkle former, med en detaljeret overflade, hvor billeder, tegn og mønstre træder frem i samspillet mellem det rå og det blanke. Kunstneren ønsker at skildre virkeligheden gennem sine billeder i sten. Laila Westergaard har udført flere værker og udsmykninger i det offentlige rum over hele landet, med meget smukke, poetiske, utraditionelle og nyskabende skulpturer.
Arr. Vejle Kunstforening V/ Nina Damsgaard.
”Naturen findes”– Videoværk
I Inger Christensens barndoms- og ungdomsår var naturen ved Vejle altid tæt på - skovene på bakkerne, åerne, engene og fjorden. Naturens nærhed satte sig spor i Inger Christensens liv og forfatterskab. Kunstfotograf Britta Egebjerg fortolker Inger Christensens natursyn i det æstetiske værk ”Naturen findes”. En sanselig vandring i Inger Christensens barndomsland og i et kunstnerisk sind.
”Min bedstemors have” - Blomsterinstallation
Blomsterkunstner Charlotte Virkelyst har skabt udsmykning døren ind til konferencesalen i form af en kunstinstallation med kæmpestore papirblomster og en havesti. En visualisering af IC’s barndomsminder fra bedstemors have som skrevet i ”Sommerfugledalens XI. sonet”:
”min bedstemor i havens tusind favne
af gyldenlak, levkøj og brudeslør,
min far, der lærte mig de første navne
på alt hvad der må krybe, før det dør,”